Zorgverzekeraars snappen het niet

''Mevr. wilt u svp 2 dagen uw baard laten staan en ons daar een foto van opsturen....."

 

Als je transgender bent en je daadwerkelijk in transitie gaat (in dit geval m/v) dan krijg je te maken met de onwetendheid en daardoor dus ook het onbegrip van de wereld om je heen. Dat is niet zo erg, dat weet je van tevoren en daar ben je, als het goed is, enigszins op ingesteld. Vervelend wordt het wel als blijkt dat medisch adviseurs van zorgverzekeraars zich gaan bemoeien met zaken waar ze totaal geen verstand van hebben. Zo werkt er bij de Ohra een medisch adviseur, die beter kaasboer had kunnen worden. Als je bij Ohra verzekert bent dan moet je als transvrouw, na de 10 standaard behandelingen gezichtsontharing, die nooit genoeg zijn (dat weet inmiddels iedereen), fotootjes gaan sturen van je baard om in aanmerking te komen voor vervolgbehandelingen. Dit lijkt ons zeer ongepast. Je hebt namelijk een doorverwijzing van het VUmc en daarbij, indien nodig, de diagnose van de dermatoloog. Maar daar heeft de zorgverzekeraar schijt aan, want die plaatsen er tegenwoordig even zo'n medisch adviseur tussen die natuurlijk meer verstand van zaken heeft dan een arts/specialist. Logisch toch? Geen enkele organisatie of website die opkomt voor de belangen van transgenders (Transvisie, TNN) heeft een overzicht van welke verzekeraars wel en welke er niet respectvol omgaan met transgenders. En daar gaat het in de kern om, respect voor mensen die toch al geen makkelijke maatschappelijk positie hebben. Er wordt heel makkelijk gezegd dat de verzekeraars gebonden zijn aan afspraken die hierover gemaakt zijn en dus sowieso moeten betalen. Maar moet dat op zo'n manier? Ze laten je gewoon graag voor gek lopen lijkt het wel. Het zou zoveel makkelijker kunnen allemaal, maar het gaat natuurlijk om geld.

En wat krijg je dan als je eindelijk akkoord hebt gekregen, dan mag je 10 keer behandeld worden met een max. bedrag van € 1.750,- tot € 2.500,- (afhankelijk van je verzekering) en maximaal aantal behandelingen van 10 stuks. Nou daar bereik je heel veel mee......, not!

En daarna mag je weer opnieuw aanvragen en begint het gedoe weer van voor af aan.

Daar komt bij dat de vergoeding niet in verhouding staat tot de kosten. 1 gezichtsbehandeling laseren kost € 150,-. Is je behandelaar veel duurder, dan wordt je naar ons idee flink belazerd. Als je in aanmerking komt voor een volledige behandeling met laser of Elos dan speelt bovenstaande gelukkig allemaal niet zo. Na dertig behandelingen ben je wel voor een heel groot deel van je haar af. Maar ben je afhankelijk van elektrische epilatie vanwege te licht, rood of grijs haar dan klopt er geen bal van hetgeen je vergoed krijgt tov de kosten van een behandeling. Een behandeling van 50 min. kost € 90,- en ook hier geldt weer, betaal je veel meer dan wordt je gewoon belazerd en betaal je waarschijnlijk voor een heel mooi pand waar de behandelaar gevestigd is. Sowieso zou je met het verstrekte budget van de verzekering wel 20 behandelingen kunnen laten doen (maar dat mag niet, waarom weet niemand), maar je hebt ook veel meer behandelingen nodig. Bij elektrisch wordt nml ieder haartje afzonderlijk behandeld. 


Waar niemand echter rekening mee houdt is de hoeveelheid energie en inspanning die je moet leveren om je gelijk te halen. Je wordt er werkelijk doodmoe van en soms ronduit depressief, maar misschien is dat ook wel de bedoeling. Heb je ook last van de onkunde en het onbegrip van je zorgverzekeraar? Laat het ons weten. Dan gaan we eens in kaart brengen welke zorgverzekeraars zich schuldig maken aan het transgendertje pesten en dan gaan we gewoon eens terug pesten. We weten dat dit soort praktijken niet alleen in bovengenoemd voorbeeld voorkomen en dat zowel transmannen als transvrouwen het vaak onnodig (misschien, héél misschien, zelfs wel onbewust) lastig gemaakt wordt, om een toch al moeilijke periode, door te komen. Daar moet verbetering en verandering in komen.

Nogmaals; Ze moeten het sowieso betalen, dus waarom doen ze zo moeilijk voor zo'n kleine patiëntengroep die relatief helemaal niet zoveel geld kost als men vaak doet denken.

 

Commentaar schrijven

Commentaren: 2
 • #1

  jacqueline jacobs (maandag, 31 augustus 2015 14:38)

  Klopt...unive eiste dat in het begin ook. Ook ik heb ze de vraag gesteld of ze meer verstand van edische zaken hebben dan de arts waarvan ze uitgebreid verslag van hebben gekregen. Toen ik aangaf dat ik rechtsbijstand verzekerd was en me niet schroom om ze aan te klagen wegens discriminatie....toen verviel die eis heel snel en kreeg ik die machtiging. Maar ook met machtiging gaat het transgendertje pesten gewoon door. Nota's worden ondanks de machtiging regelmatig afgekeurd met de mededeling dat het niet in het verzekeringspakket zit. Elke keer moet ik aan de telefoon hangen en krijg ik weken later pas mijn geld.

 • #2

  Patricia Leijdekker (zaterdag, 05 september 2015 16:30)

  VGZ kan er ook wat van!
  Weet ik ook gelaatsontharing niet uit de basisverzerkering te krijgen. En als het me al zou lukken dan alleen onder de vlag van VU AMC en huidtherapeute. Alleen daar ben ik niet onder behandeling. Ik heb een andere genderpscyholoog en dan zou het niet vergoed worden ????? Ze vertellen het je rustig. Brieven van Transvisie over keuze vrijheid en zo worden zorgvuldig naar prullenbak verwezen en voorzien van advies je te richten tot geschillencommissie