Transhealth, wie zijn we en wat doen we?


Hoe het begon

 # Transhealth vind haar oorsprong in Dordrecht en is een initiatief van Dan en Erica de Winter.

Als Erica eind 2013 haar boek "Genderlegs" uitbrengt worden vele mensen uit hun omgeving geconfronteerd met het feit dat haar man Dan, ooit met de verkeerde uitrusting is geboren, oftewel toen hij geboren werd dacht iedereen dat Dan een meisje was.

Dan heeft altijd geweten dat dit helemaal niet klopte en heeft in een periode dat niemand eigenlijk wist wat het hebben van genderdysforie en transgender zijn inhield, alles zelf moeten ontdekken. Dit alles ging zeker niet vanuit een ideale situatie, want Dan's ouders accepteerden totaal niet wat er met Dan aan de hand was en vooral zijn moeder hield er een nogal bijzondere (en vooral harde) manier van opvoeden op na. In 1987, toen hij 23 was, kwam Dan uiteindelijk via het Riagg, bij Jos Meegens in het VUmc terecht en kon hij eindelijk aan een leven als zichzelf beginnen. Dan heeft altijd in stealth- mode geleefd, tot het boekje uitgebracht ging worden.

 

Tijdens het schrijven en in de aanloop naar het moment dat het boek uit zo komen, hebben Dan en Erica zoveel transmensen ontmoet, waarvan velen hun transgender zijn als een groot en loodzwaar geheim met zich mee droegen. Mede daardoor kwam Dan erachter dat het klaar moest zijn met het leven in stealth. Hij besloot om zichtbaar te worden in de hoop ook anderen te inspireren om "uit de kast" en in het geval van veel transgenders; achter "de dichte gordijnen vandaan" te komen. De wereld moest maar eens gaan zien dat transmensen hele gewone mensen zijn die eigenlijk hetzelfde willen als iedereen, nml; zichzelf zijn en geaccepteerd worden als zichzelf.

Vanuit dit nieuwe inzicht heeft Dan toen samen met Erica, Transhealth opgericht. In de tussentijd is er veel gebeurt. Het boekje kreeg landelijke bekendheid en is inmiddels in meerdere talen uitgebracht. Erica heeft het heel druk gekregen met haar eigen evenementenbureau Erica Events en besloot zich voor een deel terug te trekken uit Transhealth. Hierop is Diana Laats gevraagd om Dan te ondersteunen en aan te treden en op te treden als voorzitter.

 

Missie en Doel

 

Transhealth wil een fundamentele bijdrage leveren om de maatschappelijke taboes te doorbreken rondom genderdiversiteit. Daarbij streven we voor volledige maatschappelijke acceptatie en gelijkwaardige behandeling van alle transgenders, holebi's en mensen met een intersekse aandoening. De stuwende kracht van onze organisatie is ons ideaal om "eenheid in diversiteit" op alle maatschappelijke vlakken te bewerkstelligen, zodat niemand uitgesloten wordt en iedereen als authentiek en uniek persoon gewoon lekker zichzelf kan zijn.
Met een open vizier en alleen maar goede intenties zoeken wij hiervoor samenwerking met alle mogelijke netwerken, instellingen, overheden en maatschappelijke organisaties die dezelfde doelen nastreven. Wij willen met alles en iedereen samenwerken, verbindingen aangaan en bruggen bouwen zodat deze (gezamenlijke) doelen ook daadwerkelijk bereikt kunnen worden.

 

Wie zijn we?

 

Op dit moment bestaat Transhealth uit de oprichter Dan de Winter en voorzitter Diana Laats en natuurlijk zouden we nergens zijn zonder de helpende handen van vele vrienden en bekenden.

Dan is een 51-jarige Dordtenaar en echtgenoot van Erica de Winter.

In het dagelijks leven runt hij zijn eigen klusbedrijf Dan@work en in zijn vrije tijd doet hij aan bodybuilding en zet hij zich in voor meer zichtbaarheid en een betere acceptatie van Transgenders.

Hiervoor heeft Dan Transhealth opgericht van waaruit diverse activiteiten georganiseerd worden.

Diana is een 43-jarige Dordtse. Ze heeft een relatie met Claire van Dijk. Nadat Diana, vanwege haar transitie, haar baan als directeur van een staalbouwbedrijf kwijtraakte, zet ze zich nu in  voor een betere positie en meer acceptatie van transgenders.

Vanuit Transhealth is Diana actief in diverse Transgerichte werkgroepen van o.a het COC Rotterdam, Gay-010, COC Leiden en de Regenboogwerkgroep Dordrecht. Ook is Diana bestuurslid van de netwerkraad van het Netwerk Roze FNV.


Wat doen we?

 

Transhealth is opgericht om meer zichtbaarheid en maatschappelijke acceptatie van transgenders te bevorderen. Een van de belangrijkste middelen hiervoor is door meer en betere voorlichting te geven. Vooral op scholen moet er op dit punt nog veel verbeteren, daar liggen vaak culturele en religieuze drempels die genomen moeten worden. Onder de knop "Activiteiten Transhealth" kun je volgen waar Transhealth mee bezig is en projecten waar we aan meewerken .

Naast het bevorderen en ontwikkelen van voorlichting heeft Transhealth ook een facebookpagina. De website en de facebookpagina zijn er om transgenders en geïnteresseerden op de hoogte te houden van nationale en internationale ontwikkelingen die voor de transgendergemeenschap van toepassing en van belang kunnen zijn. Dit kan over wetgeving, kunst, muziek of film gaan en over leuke of minder leuke dingen.

Het (juist) informeren en ondersteunen van mensen vinden wij van groot belang.  

Daarnaast houdt transhealth zich ook bezig met ontspannende zaken. Eén keer per maand (iedere 2e Zaterdag van 20:00 tot 01:00) organiseren we het altijd gezellige Diversiteitscafé "United" Dordrecht. Dit doen we in het sfeervolle historische pand van voormalig bierbrouwerij "De Sleutel", aan de Groenmarkt 105 te Dordrecht. Tijdens dit open café waar iedereen welkom is, kunnen transgenders en anderen elkaar in een vertrouwde omgeving ontmoeten.