GYM Dordrecht biedt transgenders trainings-programma's op maat          

werken aan het lichaam dat bij je hoort

Als je transgender bent, dan wil je als man of vrouw het lichaam dat bij je past. Daarvoor ga je in transitie en krijg je naast hormonen en eventuele corrigerende operaties, ook te maken met allerlei andere aspecten van je uiterlijk die je wellicht aan wilt of moet passen om je goed te voelen en overtuigend jezelf te kunnen zijn. We hebben in een eerder artikel al eens de voordelen van een transitie op jonge leeftijd laten zien (klik hier om dit artikel nog eens te lezen), maar niet voor iedereen is het mogelijk om die keuze al op jonge leeftijd te maken. Als je ouder bent wanneer je in transitie gaat, dan heeft je lichaam dus al een hele ontwikkeling in de verkeerde richting gemaakt en moeten er vaak best veel van die ontwikkelingen ongedaan worden gemaakt. Voor een groot deel zal de hormoontherapie je hierbij helpen, maar uit ervaring weten velen van ons, dat dit zeker niet bij iedereen tot tevredenheid leidt. Als vrouw wil je af van dat hoekige (gespierde) lichaam en wil je graag de vrouwelijke vormen en rondingen die bij je horen en als man wil je daar juist vanaf en wil je graag een mooi gespierd mannelijk lichaam. Voor veel transgenders geldt dan ook dat ze veel met hun lichaam bezig zijn en er een gezonde levensstijl op na proberen te houden.

Met een juiste combinatie van hormoontherapie, voeding, sport én een goed trainings-programma, kun je geweldige resultaten boeken en een heel groot deel van je lichamelijke contouren accentueren en de juiste vorm geven. Ook is het zo dat een goede fysieke basis belangrijk is voor een goed en spoedig herstel na een eventuele operatie, denk bijv. aan het belang van een goede doorbloeding en een stevige bekkenbodem.

Helaas is het tegelijkertijd zo dat voor veel transgenders de drempel om naar een sportschool te stappen en lekker mee te doen met de rest van de mannen en vrouwen, behoorlijke hoog kan zijn. Daarnaast zijn er weinig tot geen trainingsprogramma's die zich specifiek richten op mannen en vrouwen in transitie.

"gym dordrecht" en "powered by change"

Robert van Boxel is al jaren een bekend en succesvol Personal Trainer / Coach in de Drechtstreek. In het verleden was hij zeer bekend en gevreesd in de karate en kickbokswereld en heeft in deze sporten dan ook meerdere (inter)nationale titels op zijn naam staan. Hij weet daardoor als geen ander hoe belangrijk het is een goede training en begeleiding te krijgen om het beste uit jezelf te halen. Sinds kort is hij de trotse eigenaar van zijn eigen sportschool "GYM Dordrecht". Robert werkt in zijn sportschool uitsluitend met zelfstandige Personal Trainers, die in de meeste gevallen zelf nog leerlingen van hem zijn geweest. De sportschool ademt enerzijds een ongedwongen en ontspannen sfeer uit, terwijl je als je aan het trainen bent, continue gemotiveerd raakt door de overal aanwezige wandversieringen met motiverende foto's en inspirerende teksten.

Angeliek Bras (zelf eigenaresse van PoweredByChange) is één van de leerlingen, die door Robert zelf is getraind en opgeleid en vanaf dag 1 werkzaam is als Personal Trainer / Coach bij Gym Dordrecht.

Vanuit haar persoonlijke ervaringen uit het verleden en gesprekken met transgenders kreeg zij oog voor de uitdagingen en drempels waar velen van ons mee te maken krijgen en die soms ook door de persoon zelf worden gecreëerd.

Zij werd hierdoor geraakt en bracht dit bij Robert onder de aandacht met de vraag of er voor deze groep geen mogelijkheden waren binnen de sportschool. Voor Robert was dit snel duidelijk, want hij vindt dat iedereen het aan zichzelf verplicht is om eraan te werken de best mogelijke versie van jezelf te zijn. Het antwoord was kort en krachtig; "Iedereen is hier welkom en zal met gelijk respect behandeld worden."

De Personal trainer zelf aan het woord

Inmiddels hebben wij al een paar keer contact gehad met Angeliek en Robert en zijn wij er in ieder geval van overtuigd dat dit concept voor een aantal van ons een grote stap vooruit kan betekenen en een positie invloed zal hebben. We zijn uitgenodigd om met Transhealth een proefles bij te wonen, waarin we zelf de sfeer en de kwaliteit kunnen ervaren. Natuurlijk nemen we deze uitnodiging aan en zullen we hiervan een verslag op onze Facebook pagina plaatsen. Hier nog even de contactgegevens van de sportschool en de Personal Trainer/Coach:

- GYM Dordrecht, Adres: Egstraat 74, 3319 LA, 

  Dordrecht, Tel: 06-48351494 (Robert van Boxel)

- Angeliek Bras, Tel: 06-23285188,

  Email: Angeliekpbc@gmail.com                                   

 

Dan geven we nu het woord aan de Personal Trainer / Coach zelf, want wie kan beter uitleggen wat de persoonlijke drijfveren en motivaties zijn dan de betreffende persoon zelf:

Wat kan sport voor jou doen en wat kan ik daarin voor je betekenen? Sport geeft je zelfvertrouwen, werkt ontspannend en draagt bij aan een sterker lichaam en geest.                    Het lijkt me goed dat ik je eerst vertel waarom ik jou kan begeleiden en enigszins begrijp, wat je tegenhoudt en wat je motiveert, waar je onzekerheden zitten en wat je doelen zijn.

20 jaar geleden trouwde ik met  een vriend die ik al kende vanaf mijn kindertijd, een hele lieve zorgzame man, we hadden het leuk samen en alles liep voorspoedig, toen hij uit het leger kwam zijn we kort daarna gaan samenwonen en uiteindelijk getrouwd. 

Nu ga ik een flinke sprong maken naar het moment dat ik erachter kwam dat mijn man niet gelukkig was in zijn lichaam, en dan stopt alles even… De persoon waarmee ik trouwde was nog steeds lief en zorgzaam en we hadden het nog steeds leuk. Helaas drukte de schaamte van het transgender zijn van mijn man een enorme stempel op het leven van ons beide. Ik heb van huis uit meegekregen dat het niet uitmaakt wat iemands geaardheid is en zag eigenlijk geen probleem  en dacht het maar even te gaan melden aan familie en vrienden, en vervolgens gewoon verder te gaan met ons leven…, helaas was dat iets te positief. Ik begreep dat zolang wij getrouwd waren hij niet zichzelf durfde of wilde zijn. Een scheiding volgde, en we hebben een aantal flinke tegenslagen gehad, waaronder veel onbegrip en een ontslag voor beiden in die periode. Maar al die tijd hebben we elkaar als vrienden gesteund. Beiden hebben we ontzettend veel geleerd van de afgelopen jaren. Inmiddels is mijn ex-man, mijn ex- vrouw en een goede vriendin, en zijn we beiden een nieuw leven aan het opbouwen.

Na mijn scheiding ben ik zelf intensief gaan sporten onder begeleiding van een personal trainer. Ik merkte dat er na enige tijd een goede vertrouwensband ontstond en ik meer en meer aan hem toevertrouwde, dit ervoer ik als zeer prettig, hij geeft me verder geholpen om zowel mentaal als fysiek sterker te worden, geen oordeel, ik mocht gewoon zijn wie ik ben. Inmiddels heeft hij een hele mooie, sfeervolle PT studio waar een ongedwongen sfeer hangt en iedereen zichzelf mag zijn. We werken daar met vier trainers en geven zowel personal training als groepslessen.

Waarom zou ik voor jou de juiste trainer/coach kunnen zijn? De tekst "PoweredByChange"  in het logo staat niet voor niets deels buiten het ovaal, ik mag graag buiten de lijnen denken, ook al zijn die lijnen gesloten, gedreven door veranderingen bereik ik mijn doelen, door verandering werd ik meer en meer mezelf, door anders te leren denken, luisteren en kijken. Ik ben in het bezit van een flinke dosis zelfkennis, humor, zelfspot en levenservaring, zal je nimmer beoordelen op wie je bent, was of wilt zijn. Ik luister naar je en hoor óók wat je niet zegt. Ik veroordeel je niet en laat je in je waarde. 

In de loop der jaren ben ik meer en meer in gaan zien dat het niet gaat om hoe je eruitziet, in welke fase van je leven je zit en in hoeverre je man of vrouw bent of ergens daartussen zit. Het is vooral belangrijk dat je jezelf mag zijn, ook tijdens het sporten. Door gesprekken met zowel transmannen als vrouwen, merkte ik dat er een aantal praktische zaken zijn waardoor sporten als een opgave word gezien. Vragen en twijfels over welke oefeningen/trainingsvorm passen bij mij tot aan welke kleedkamer gebruikt kan worden. En dan is daar soms ook nog schaamte, onzekerheid en angst voor onbegrip en vooroordelen. Dit kan mede veroorzaakt zijn door onwetendheid van medesporters of trainers op een reguliere sportschool, maar dit kan en mag geen reden zijn om niet aan een sterker en gezonder lichaam te werken.

Als jij op zoek bent naar een plek om te sporten; alleen, met vrienden, vriendinnen, partner of familie. Een plek waar je mag zijn wie je bent. Waar jij centraal staat, je jouw verhaal kwijt kunt en zowel mentaal als fysiek sterker wilt worden. Neem dan vrijblijvend contact met mij op, dan maken we een afspraak voor een persoonlijk gesprek. In dat gesprek neem ik de tijd om samen met jou te bepalen wat je doelen zijn en hoe we deze gaan bereiken. Als je het lastig vindt om alleen te komen is je partner, of wie je ook mee wilt nemen, altijd van harte welkom.