Transhealth.nl, wie zijn we en wat doen we?

Missie en Doel

 

Transhealth.nl wilt een fundamentele bijdrage leveren om de maatschappelijke taboes te doorbreken rondom genderdiversiteit. Daarbij streven we naar volledige maatschappelijke acceptatie en gelijkwaardige behandeling van iedereen die afwijkt, of het gevoel heeft af te wijken van de opgelegde maatschappelijke norm ten aanzien van genderidentiteit, zelfexpressie en seksualiteit. Met name de LHBTIQ-groepen, waaronder transgenders, holebi's (afkorting van Homoseksuele mannen, Lesbische vrouwen en Biseksuelen) en mensen met een intersekse aandoening vallen, ervaren hierdoor dagelijks de (on)nodige drempels.

Gewoon simpelweg omdat ze, net als iedereen, een gelukkig leven als zichzelf proberen te leiden. Dat moet stoppen, want iedereen heeft het recht op een gelukkig leven.

De "Q" staat overigens voor "questioning" oftewel je bent zoekende of hebt twijfels omtrent je eigen (gender)identiteit of geaardheid.

 

De voortstuwende kracht van onze organisatie is ons ideaal om "eenheid in diversiteit" op alle maatschappelijke vlakken te bewerkstelligen, zodat niemand meer uitgesloten wordt en iedereen als authentiek en uniek persoon gewoon lekker zichzelf kan zijn. Eigenlijk willen we gewoon alle hokjes afbreken die de we maatschappelijk opgelegd krijgen. Ook van het gebruik van het halve alfabet om iemand (als LHBTIQ) te omschrijven willen we graag eens af; we zijn namelijk allemaal gewoon MENSEN, dat is al label genoeg en meer hebben we er ook echt niet nodig. 
Met een open vizier en alleen maar goede intenties organiseren we activiteiten, geven we voorlichting en zoeken we samenwerking met alle mogelijke netwerken, instellingen, overheden en maatschappelijke organisaties die dezelfde doelen nastreven. Wij willen met alles en iedereen samenwerken, verbindingen aangaan en bruggen bouwen zodat deze (gezamenlijke) doelen ook daadwerkelijk bereikt kunnen worden.

 

Wie zijn we?

 

Op dit moment bestaat het bestuur van Transhealth.nl uit de oprichter, Dan de Winter en voorzitter Diana Laats en natuurlijk zouden we nergens zijn zonder de helpende handen van Erica de Winter, Claire van Dijk en vele van onze vrienden en bekenden.

Dan is een 51-jarige Dordtenaar en echtgenoot van Erica de Winter.

In het dagelijks leven runt hij zijn eigen klusbedrijf Dan@work en in zijn vrije tijd doet hij aan bodybuilding en zet hij zich in voor meer zichtbaarheid en een betere acceptatie van Transgenders.

Hiervoor heeft Dan Transhealth opgericht van waaruit diverse activiteiten georganiseerd worden.

Diana is een 43-jarige Dordtse. Ze heeft een relatie met Claire van Dijk. In haar vrije tijd is ze graag met muziek (speelt zelf Drums) en sport (Ashihara Karate) bezig. Nadat Diana, vanwege haar transitie, haar baan als directeur van een staalbouwbedrijf kwijtraakte, zet ze zich nu in  voor een betere positie en meer acceptatie van transgenders.

Vanuit Transhealth is Diana actief in diverse Transgerichte werkgroepen van o.a het COC Rotterdam, Gay-010, COC Leiden en de (voormalige) Regenboogwerkgroep Dordrecht. Ook is

                                                     ze bestuurslid van de netwerkraad van het Netwerk Roze FNV.

 

Wat doen we?

 

Naast het bevorderen en ontwikkelen van activiteiten en voorlichting heeft Transhealth ook een facebookpagina. De website en de facebookpagina zijn er om iedereen uit onze doelgroep en andere geïnteresseerden met betrekking tot het onderwerp, op de hoogte te houden van nationale en internationale ontwikkelingen die voor hen van toepassing en van belang kunnen zijn. Dit kan over wetgeving, kunst, muziek of film gaan en over leuke of minder leuke dingen.

Het (juist) informeren en ondersteunen van mensen vinden wij van groot belang.  

 

Daarnaast houdt Transhealth zich ook bezig met ontspannende zaken. Eén keer per maand (iedere 2e Zaterdag vanaf 20:00) organiseren we het altijd gezellige, laagdrempelige en voor iedereen toegankelijke; Diversiteitscafé "United" Dordrecht. Dit doen we in het sfeervolle historische pand van Cultureel Centrum DOOR aan de Voorstraat 142 in Dordrecht. Tijdens dit open café waar iedereen welkom is, kunnen we elkaar ontmoeten, steunen als dat nodig is, maar vooral een gezellige avond hebben in een vertrouwde omgeving ontmoeten.

 

Hoe het begon

 

Transhealth vind haar oorsprong in Dordrecht en is een initiatief van Dan en Erica de Winter.

Als Erica eind 2013 haar boek "Genderlegs" uitbrengt worden vele mensen uit hun omgeving geconfronteerd met het feit dat haar man Dan, ooit met de verkeerde uitrusting is geboren, oftewel toen hij geboren werd dacht iedereen dat Dan een meisje was, omdat hij er van buiten zo uit zag.

Dan heeft altijd geweten dat dit helemaal niet klopte en heeft in een periode dat niemand eigenlijk wist wat het hebben van genderdysforie en transgender zijn inhield, alles zelf moeten ontdekken. Dit alles ging zeker niet vanuit een ideale situatie, want Dan's ouders accepteerden totaal niet wat er met Dan aan de hand was en vooral zijn moeder hield er een nogal bijzondere (en vooral harde) manier van opvoeden op na. In 1987, toen hij 23 was, kwam Dan uiteindelijk via het Riagg, bij Jos Meegens in het VUmc terecht en kon hij eindelijk aan een leven als zichzelf beginnen. Dan heeft altijd in stealth- mode geleefd, tot het boekje uitgebracht ging worden.

 

Tijdens het schrijven en in de aanloop naar het moment dat het boek uit zo komen, hebben Dan en Erica zoveel transmensen ontmoet, waarvan velen hun transgender zijn als een groot en loodzwaar geheim met zich mee droegen. Mede daardoor kwam Dan erachter dat het klaar moest zijn met het leven in stealth. Hij besloot om zichtbaar te worden in de hoop ook anderen te inspireren om "uit de kast" en in het geval van veel transgenders; achter "de dichte gordijnen vandaan" te komen. De wereld moest maar eens gaan zien dat transmensen hele gewone mensen zijn die eigenlijk hetzelfde willen als iedereen, nml; zichzelf zijn en geaccepteerd worden als zichzelf.

Vanuit dit nieuwe inzicht heeft Dan toen samen met Erica, Transhealth opgericht. In de tussentijd is er veel gebeurt. Het boekje kreeg landelijke bekendheid en is inmiddels in meerdere talen uitgebracht. Erica heeft het heel druk gekregen met haar eigen evenementenbureau Erica Events en besloot zich voor een deel terug te trekken uit Transhealth. Hierop is Diana Laats gevraagd om Dan te ondersteunen en aan te treden en op te treden als voorzitter.